سلسله مراتب

سلسله مراتب

سلسله مراتب چیست؟ سلسله مراتب سیستمی را توصیف می کند که اشیا را اغلب بر اساس قدرت یا اهمیت سازماندهی یا رتبه بندی می کند. در یک سازمان، مدیر در راس سلسله مراتب کارکنان قرار دارد. هر سیستمی، اعم از اجتماعی یا غیر آن، اگر متشکل از اقشار یا لایه‌های مختلف باشد، ماهیت سلسله مراتبی یا تدریجی دارد. هر چه یک سیستم سلسله مراتبی بیشتری داشته باشد، تعداد لایه ها بیشتر می شود و به طور کلی، فاصله بین بالا و پایین بیشتر می شود.

سلسله مراتب

سلسله مراتب یک مجموعه سازمانی عمودی است که در آن سطوح بالاتر درجه ای از اختیار را بر سطوح پایین تحمیل می کنند. به عبارت دیگر، این یک طرح هرمی است که برای مرتب کردن سطوح مختلف قدرت در یک گروه از افراد استفاده می شود.

سلسله مراتب ترتیبی از اقلام است که در آن اقلام به صورت «بالاتر»، «زیر» یا «در همان سطح» یکدیگر نشان داده می شوند. سلسله مراتب سیستمی است که در آن اعضای یک سازمان یا جامعه بر اساس وضعیت نسبی یا اختیار رتبه بندی می شوند.

سلسله مراتب چیست؟

معنای لغوی اصطلاح “سلسله مراتب” درجه بندی یا یک سیستم رتبه بندی است. این اصطلاح در بحث قشربندی اجتماعی بسیار رایج است. این نشان می دهد که افراد و گروه ها در هر جامعه ای از نظر اجتماعی به طور مساوی رفتار نمی شوند، بلکه درجه بندی متفاوتی دارند. مفهوم سلسله مراتب بیانگر این است که افراد در یک جامعه بسته به نوع موقعیتی که دارند، درجه بندی یا رتبه بندی متفاوتی دارند.

سلسله مراتب به “هر گونه رابطه افراد، گروه ها یا طبقات که شامل یک سیستم رتبه بندی است” اشاره دارد. به طور کلی، سلسله مراتب به «رتبه‌بندی موقعیت‌ها در جامعه یا یک سازمان بر اساس برخی معیارهای ارزیابی که به عنوان مرتبط در سیستم پذیرفته شده‌اند» اشاره دارد.

سلسله مراتب سازمانی

سلسله مراتب سازمانی از ابتدای پیدایش خود بشر وجود دارد. هدف از این مجموعه‌ها، سازماندهی جریان کار به گونه‌ای است که هر کسی برای هر کاری که انجام می‌دهد، کسی را داشته باشد که باید پاسخگو باشد. این سیستم های سلسله مراتبی از یک رویکرد بالا به پایین پیروی می کنند، که در آن سطوح بالاتر پیوند عمودی دارای اقتدار، نفوذ و قدرت تصمیم گیری بیشتری بر رده های پایین تر هستند.

سلسله مراتب تجاری

پرداخت ها یا مزایا با بالا رفتن «نردبان» برای جبران مسئولیت ها و چالش های جدید افزایش می یابد. این سلسله مراتب در محیط های تجاری و در جوامع نیز وجود دارد. در زمینه کسب و کار، سلسله مراتب لازم است تا کارها به درستی کار کنند. نقش نظارتی سطوح بالاتر در شرایط عادی تضمین می کند که کار انجام می شود. نحوه ارتباط رتبه های سطح پایین با رتبه های بالاتر زنجیره فرماندهی نامیده می شود.

دستورات از بالا به پایین داده می‌شوند و یک اثر زنجیره‌ای وجود دارد که در آن سطح بعدی فعالیت‌ها را به ترتیب نزولی به سطح پایین‌تر واگذار می‌کند و سپس نتیجه به سطحی می‌رود که در وهله اول وظیفه را می‌طلبد.

اهمیت سلسله مراتب در یک سازمان

1. مسئولیت پذیری

بدون یک ساختار مستقر، همه سطوح کارکنان قادر به ایفای کارآمد نقش های خود نیستند. سلسله مراتب پروتکلی را ایجاد می کند که همه افراد درون سازمان را از بالا به پایین در مورد نحوه رسیدگی به مسائلی که شرکت را تحت تأثیر قرار می دهد آگاه می کند.

2. نظارت

هر نوع کاری مستلزم نظارت است. انتصاب سرپرست برای یک تیم بسیار مهم است تا تیم به خوبی کار کند. ناظر همچنین در قبال کار تیمش پاسخگو است، او به همه نوع ایرادات اشاره کرده و قبل از اینکه تأثیر مخربی بر نتیجه داشته باشد، رفع می کند.

3. نظم و انضباط

با ایجاد سلسله مراتب در یک سازمان، کارمندان به طور طبیعی نظم و انضباط خواهند داشت، زیرا همه در برابر کسی پاسخگو هستند، نظم و انضباط و اخلاق برای انجام کارها، به ویژه در یک سازمان بزرگ، ضروری است.

4. تعهد

تعهد نقشی حیاتی برای دستیابی به هدف سازمانی ایفا می کند، کار در یک سازمان سلسله مراتبی شما مجبور می شوید که ضرب الاجل ها را جدی تر بگیرید زیرا تحت نظارت و پاسخگویی هستید.

5. آموزش

یک سلسله مراتب باید به گونه ای طراحی شود که رهبر یا مدیر تیم برای آموزش زیردستان مهارت بیشتری داشته باشد، زیرا اعضای تیم همیشه مدیران یا رهبر تیم خود را برای راهنمایی و تجربه جستجو می کنند.

6. تفویض اختیار

یک سازمان سلسله مراتبی، مدیران خوبی را منصوب می‌کند که می‌دانند چگونه کار را با توجه به مهارت‌های تک تک اعضای تیم خود تفویض کنند و همچنین می‌دانند که هر یک از حجم کاری که می‌تواند از عهده آن برآید. در غیر این صورت، عملیات در همه جا بدون پیروی از یک الگوی ساختاری انجام می شود.

7. کار تیمی

یک هدف سازمان را نمی توان به تنهایی به دست آورد. یک سلسله مراتب به خوبی طراحی شده باعث ایجاد کار تیمی در بین کارکنان می شود. کارکنان اگر سلسله مراتب سازمان و جایگاه خود را در آن ساختار بدانند خوشحال می شوند، هیچ انتقام شخصی بین خود و مدیریت ندارند.

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس : مرزداران ( بین یادگار امام و آریا فر) - خیابان نارون - نبش کوچه سپهر چهارم - پلاک ۲ - واحد ۴

تلفن : 1000 5780 – 021

فکس : 57801000 – 021  داخلی صفر

کدپستی : 1463857563

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.